9

Musik uden grænser

- vores Rusland, deres Danmark

Under opholdet i de tyske koncentrationslejre oplevede Christian Helmer Jørgensen - Sportsgoodsfondens stifter - hvordan krigen mellem statsmagter uden for lejrene blev mødt med en forbrødring mellem mennesker inden for lejrene i deres fælles vilkår uanset national, kulturel og social baggrund.

De skandinaviske fanger modtog hjælpepakker fra Røde Kors, som var afgørende for overlevelsen, men ikke desto mindre delte han dem med sine medfanger. Han var meget berørt over den hårde behandling, som ikke mindste de russiske fanger var udsat for - og skriver i “Mit Ragnarok”: ”Da jeg kom til Wittenberg, fik jeg tilbudt et smykkeskrin, som en stor, godmodig russerven havde flettet i strå. De her nævnte ting er stadig i min families eje – enfoldige og uden anden værdi end den nostalgiske. Hvor utroligt egentlig, at det lykkedes at bringe dem uskadte hjem.”

Denne udveksling mellem lidt mad - eller tobak, chokolade - og et flettet smykkeskrin knyttede dem sammen i et fællesskab, som kunne betyde forskellen mellem liv og død.

Det er i den ånd og med det formål, at Sportgoodsfonden støttede udvekslingen af unge musikere og musikstuderende mellem Danmark og Rusland i 2018. For at de kunne mødes og knytte bånd hinsides politik og ideologier i det mest fællesskabsetablerende af alt: musikken.

De danske musikere fik undervisning på musikkonservatoriet i Moskva, hvor ungdomsorkesteret DUEN opførte koncerter sammen med unge russiske musikere. Ippolitov-Ivanov Ensemblet fra Rusland optrådte med de danske musikere i DR´s koncertsal og Mors Kulturfestival. Og de rejste sig og bukkede med den samme følelse af glæde og samklang som publikum.

Intet kan som musik bygge broer og skabe mellemfolkelig forståelse og forbinde mennesker. Og når det sker tidligt i livet, formidler den en forbrødring mellem lande og kulturer i den fælles oplevelse af, at vi deler de samme følelser, de samme glæder, den samme frygt og det samme håb for fremtiden.

Den russiske ambassadør Vladimir Barbin skrev efterfølgende til Sportgoodsfonden: ”I would like to use this opportunity to thank the Sportsgoodsfoundation to promote better knowledge and understanding between Danes and Russians through art and music projects.”

Den gensidige anerkendelse og forståelse er vejen frem i et fredeligt Europa - og nøjagtigt det, som Sportgoodsfonden ønsker og støtter og arbejder for. Så vi alle kan komme uskadte hjem.

Loading

Thanks for your patient